Helikoptrar, säkerhetsbilar, hundratals livvakter och trafikkaos. Rapporteringen om Barack Obamas statsbesök i Sverige – det första någonsin av en sittande amerikansk president – har antagit hysteriska proportioner.
Mitt under brinnande Syrien-kris ska statsminister Fredrik Reinfeldt och Obama sitta i bilaterala förhandlingar. Enligt regeringen kommer samtalet ta upp “den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen, handelsförbindelser och klimat- och energipolitik”. Och sett till mediernas rubriker är intresset för samtalet stort:
“Fem frågor som Reinfeldt måste ställa till Obama”, skriver ETC. “Vad tänker Reinfeldt säga till Obama?”, frågar SVT. “Vilka frågor ska Reinfeldt ställa till Obama?”, undrar Svenska dagbladet.
En bättre fråga är HUR Fredrik Reinfeldt ska prata med Obama? Hur för man ett samtal med någon som redan har sina svar och visioner klara? Någon som enbart genom sin uppenbarelse – vi pratar avstängda motorvägar och ett tjugotal flygplan – demonstrerar sin överlägsenhet vid förhandlingsbordet?
Eller: Hur kan mellanchefen hålla ett fruktbart samtal med topp-vd:n utan att tappa bort sig själv i processen?
Chef har skrivit mycket om just detta genom åren.
I artikeln Bli en superförhandlare berättar Joakim Aare, förhandlingsexpert i Converge Negotiation Management, grunderna i hur man blir en god förhandlare. Det viktigaste är att lära känna sin motpart, bestämma ett tydligt mål och att vara konsekvent.
I artikeln 5 sätt för att boosta dina argument visar retorikexperten Nina Buchaus vikten av rätt gester och kroppsspråk i samspelet med andra.
Och i Chefs omfattande guide Så blir du tydlig som chef finns en mängd praktiska tips om hur du blir tydlig som chef. Just tydlighet är inte oväntat det viktigaste av allt.
I listan nedan finns fler artiklar från arkivet om förhandlingsteknik och kommunikation.
Det är bara att börja öva, Fredrik Reinfeldt!